Fortsätt till huvudinnehåll

Smörrebröd med Stekt och Inlagd Strömming och Hovmästarsås...

I veckan sprang jag på lite färsk strömmingfilé på Lidl och kunde inte motstå att köpa. Mamma lägger ofta in strömming men jag gör det aldrig så nu banne mig ska jag oxå. :-) Först blev det lite stekt strömming på ett gott surdegsbröd med hovmästarsås och resten av strömmingen gjorde jag en god ättikslag till som fick stå över natten. Snacka om att det blev en god frukost idag. :-) Ättikslagen gör man lätt genom 1-2-3 principen. Beroende på hur mycket fisk du har får man uppskatta hur mycket lag man behöver. Tar man 1 del ättika, ska man ha 2 delar socker och 3 delar vatten. Då blir den perfekt. :-)
Ingredienser till 4 härliga mackor


  • 4 skivor Wasa surdegsbröd eller annat gott bröd
  • 450 g färsk strömmingsfilé
  • ströbröd
  • salt
  • smör
  • blandsallad
  • 1/2 gul lök i tunna skivor
  • Hovmästarsås till 4 personer
  • 4 tsk dijonsenap
  • 2 msk söt senap
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk HP-sås
  • några stänk kikkomansoja
  • salt
  • lite socker
  • ca 1 dl rapsolja
  • 1/2 dl hackad dill
Salta filéerna och vik ihop på längden eller breddeb. Vänd dem i ströbröd. Stek runt om några minuter i rikligt med smör runt tillls de är gyllenbruna och genomstekta. Blanda ner allt utom oljan och dillen till hovmästarsåsen. Häll i oljan i en fin stråle samtidigt som du vispar tills såsen blir krämig. Vänd till sist ner dillen. Låt stå i kylen innan servering. Stek brödet lite lätt i flottet som är kvar i pannan efter strömmingen. Toppa med lite blandsallad, ett par strömmingar, hovmästarsås och tunt skivad lök. Servera till gott kaffe och ett glas mjölk. Mums!

Ättikslag till Inlagd Strömming (i mitt fall blev det en liten burk)
  • 0,5 dl Ättika 24%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpeppar
  • 3 lagerblad
  • 1  gul lök i fina skivor
Koka upp lagen tillsammans med kryddorna och låt svalna. Varva den stekta strömmingen med fint skivad gul eller röd lök och häll över lagen. Täck med lock och ställ in i kylen.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö