För en vecka sedan blev jag kontaktad av en tjej på Växjöbladet som undrade om jag ville vara med i ett reportage om mat så idag kom en hon hem till mig. :-) Samtidigt som jag lagade mat, intervjuade hon mig och det slutade med att vi åt min lagade mat tillsammans ute på altanen. Vilken lyx, tyckte hon men det var ju det minsta jag kunde göra för att hon tog sig tid att komma. :-) Först hade jag bara tänkt laga en god sallad men tyckte det lät fattigt så det blev en fräsch sommarrätt med god lax som jag gravat under dagen. :-) En enkel rätt på max en halvtimma som passar utmärkt vilken sommardag som helst. V29 kommer Växjöbladet ut så håll ögonen öppna för då syns jag i den :-)
Ingredienser till 4 personer
- Gravad Lax
- 4 st laxfiléer a 125 g
- 2 knippe dill
- salt
- socker
- vitpeppar
- Dragon & Dillsås
- 2 dl Creme Fraiche
- 1 dl Hellmann´s majonäs
- 1-2 msk torkad dragon
- 1/2 dl hackad dill
- salt
- Sallad
- 100 g Blandsallad
- 1 röd lök
- 1 äpple
- 1-2 msk olivolja ( i mitt fall blev det Togora Olivolja som är min favorit)
- 1 lime (skal och saft)
- 1/2 citron (skal och saft)
- salt
- socker
- peppar
- Tillbehör
- kokt eller stekt nypotatis med skal på ( i mitt fall hade jag gamla nypotatis i kylen som jag bara stekte till hastigt i olivolja och salt)
Grava laxen ett dygn i förväg. Laxen gnids in med salt, socker och lite vitpeppar. Lägg laxen på en bädd av dill och täck laxen med resten av dillen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten. Blanda allt till den kalla såsen. Även den blir godast om man gör den dagen innan. Skär rödlöken tunt och skiva äpplet. Häll olivolja i en skål och riv ner skalet från citrusen och pressa i saften. Smaka av med salt socker och lite peppar. Tillsätt rödlök och äpple. Låt marineras minst 30 min., Stek laxen runt om ett par minuter på varje sida. Servera direkt med stekt eller kokt nypotatis, den kalla såsen och den fräscha salladen.
Kommentarer
Skicka en kommentar