Fortsätt till huvudinnehåll

Stekt Gravad Lax med Kall Dragon & Dillsås och Fräsch Citrus & Äppelsallad...

För en vecka sedan blev jag kontaktad av en tjej på Växjöbladet som undrade om jag ville vara med i ett reportage om mat så idag kom en hon hem till mig. :-) Samtidigt som jag lagade mat, intervjuade hon mig och det slutade med att vi åt min lagade mat tillsammans ute på altanen. Vilken lyx, tyckte hon men det var ju det minsta jag kunde göra för att hon tog sig tid att komma. :-) Först hade jag bara tänkt laga en god sallad men tyckte det lät fattigt så det blev en fräsch sommarrätt med god lax som jag gravat under dagen. :-) En enkel rätt på max en halvtimma som passar utmärkt vilken sommardag som helst. V29 kommer Växjöbladet ut så håll ögonen öppna för då syns jag i den :-)
Ingredienser till 4 personer
  • Gravad Lax
  • 4 st laxfiléer a 125 g
  • 2 knippe dill
  • salt
  • socker
  • vitpeppar
  • Dragon & Dillsås
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 dl Hellmann´s majonäs
  • 1-2 msk torkad dragon
  • 1/2 dl hackad dill
  • salt
  • Sallad
  • 100 g Blandsallad
  • 1 röd lök
  • 1 äpple
  • 1-2 msk olivolja ( i mitt fall blev det Togora Olivolja som är min favorit)
  • 1 lime (skal och saft)
  • 1/2 citron (skal och saft)
  • salt
  • socker
  • peppar
  • Tillbehör
  • kokt eller stekt nypotatis med skal på ( i mitt fall hade jag gamla nypotatis i kylen som jag bara stekte till hastigt i olivolja och salt)
Grava laxen ett dygn i förväg. Laxen gnids in med salt, socker och lite vitpeppar. Lägg laxen på en bädd av dill och täck laxen med resten av dillen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten. Blanda allt till den kalla såsen. Även den blir godast om man gör den dagen innan. Skär rödlöken tunt och skiva äpplet. Häll olivolja i en skål och riv ner skalet från citrusen och pressa i saften. Smaka av med salt socker och lite peppar. Tillsätt rödlök och äpple. Låt marineras minst 30 min., Stek laxen runt om ett par minuter på varje sida. Servera direkt med stekt eller kokt nypotatis, den kalla såsen och den fräscha salladen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö