Fortsätt till huvudinnehåll

Matfrossa i Vitlöksstekta Havskräftor, Vinkokta Blåmusslor, Ugnsgrillad Gös på Potatis och Grönsaksbädd...

En sån underbar lördag vi hade hemma på altanen igår med 30 grader varmt och knappt ett moln på himlen. Sommar när den är som bäst!! :-) Vi satt som klistrade antingen i solstolen eller i skuggan med ett korsord och lite radio på i bakgrunden. Mellan varven förberedde jag maten inför kvällen och pappa hjälpte mig att fjälla Gösen som vi skulle äta. Jag skulle tillaga den så som vi brukar äta den nere i Alicante så det blev en liten prövning kan jag säga men som lyckades bra trots att jag inte använde samma slags fisk. :-) Sen åkte pappa och jag iväg och handlade havskräftor och musslor som vi skulle ha till förrätt. Det blev en total fisk och skaldjursfrossa till kvällen men jisses så gott! Total kärlek säger jag bara! :-)



 Ingredienser till 4 personer


  • 8 Havskräftor
  • Vitlökssmör
  • Heta Vinkokta Blåmusslor
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 solo vitlök
  • Torkad Jalapenokrydda efter smak (OBS! stark)
  • salt
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • hackad persilja
Dela kräftorna och lägg en klick vitlökssmör på varje. Gratinera 5 min i 175 grader varmluft tills smöret smält. Skölj musslorna och knacka dem mot diskbänken. De som sluter sig är bra, de som är öppna slänger du. Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja. Tillsätt vinet och låt reducera till hälften. Häll på grädden och smaka av med salt och Jalapenokrydda. Häll i musslorna och koka dem under omrörning tills de öppnat sig i max 3 minuter. Häll upp i en skål och strö över hackad persilja. Servera direkt med ett gott bröd som man kan doppa i vinsåsen.


Ugnsgrillad Gös
  • 1 hel färsk Gös på ca 2 kg
  • färsk timjan
  • 1 citron
  • 8 potatisar
  • 2 hela vitlökar
  • 2 gröna paprikor
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 gula lökar
  • 4 stora tomater eller 8 mindre
  • olivolja
  • 1/2 dl vitt vin
  • salt
Sätt ugnen på 200 grader grill. Fjälla den rensade Gösen och snitta ryggen. Skär citronen i klyftor och sätt klyftor i snitten samt stoppa in citron i buken tillsammans med färsk timjan. Skär potatis och grönsaker i grova bitar. Lägg allt på en plåt och ringla över olivolja och vitt vin. Lägg fisken överst och ställ in i ugnen i 40 minuter. Servera direkt.

Matlagningen under dagen...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö