Fortsätt till huvudinnehåll

Sjömansgryta På Fint Högrev...

Vilken mathelg vi har haft med mamma o, pappa hela helgen. Så här mycket mat var längesedan jag lagade på en helg men det är ju så kul och speciellt när man har människor runt om en som är lika matintresserade. :-) Det blev ingen gourmetmat utan ren husman när den är som allra bäst. Både fredag och lördag spenderade vi hemma i värmen på altanen men igår ville vi komma utanför huset lite så vi körde på Loppis-runda till Hjortsberga och Moheda. Ett fynd fick jag med mig hem i alla fall. :-) På vägen tillbaka stannade vi i Dansjö Gårdsbutik och köpte färskt högrev och några fina isterband till veckan. När vi kom hem samlades vi alla kring spisen där vi lagade en helt underbart god sjömansgryta på högrevet som jag tryck-kokade innan den slogs ihop med potatisen och den goda skysåsen. Jag kommer aldrig göra Sjömansgryta på något annat kött än högrev i fortsättningen :-)
Ingredienser till 6-8 personer
  • 1,5 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 3 lagerblad
  • 3 dl lagrat öl
  • 1 liter vatten
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 10 potatisar
  • 1 liter köttbuljong från långkoket
  • 30 g smör
  • 3/4 dl mjöl
  • salt
  • Tillbehör
  • 2 glasburkar Findus Petit Pois (fina små ärtor i lag)
  • Smörkokta knippe-morötter
  • Knäckebröd
  • smör
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och dela dem i 2 bitar. Salta och peppra köttet och bryn runt om i smör. Lägg köttet i grytan som det ska långkokas/tryck-kokas i. Koka ur stekskyn efter varje stekning och häll den över köttet. Tillsätt kryddor, lök och morot och koka lugnt under lock i 1,5 timma alt. 40 min i tryck-kokare. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Koka potatisen i lättsaltat vatten 10 minuter och låt rinna av. Häll upp köttbuljongen från långkoket i en skål. Gör en bottenredning på smör och mjöl. Häll på buljongen och låt koka upp. Smaka av med salt och 1 dl spad från ärtorna för att få lite sötma. Låt sjuda 10 minuter och rör om då och då. Ta fram en djup ungfast form och varva potatis och kött. Häll över såsen så nästa allt täcks. Ställ in i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Häll över ärtorna precis innan servering och servera med smörstekta knippe morötter och ett gott knäckebröd med Bregott. Mums :-)
Ljuvligt gott :-)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö