I veckan köpte min man hängmörad Oxfilé från Dansjö Gård som ligger utanför Växjö. Vi har börjat handla mer och mer kött hos dem, dels för att det är närproducerat men oxå för att de håller en hög kvalité. Jag lagade en av mina bästa paradrätter till fredagskvällen och den här biffen bara smalt i munnen. :-) En del av hemligheten med rätten är såsen och det är min pappa som ligger bakom den, så det är ett recept jag aldrig kommer lämna ut, lite vill man ju ha för sig själv och kunna stoltsera med. :-) Jag själv har aldrig smakat en godare grönpepparsås så ni får helt enkelt fantisera lite om den här rätten. Tyvärr hann jag inte plåta så bra bilder för vi var båda hungriga och maten tog nästan slut och det tyder ju bara på en sak...att det var gott. Tack pappa för att allt du lärt mig! :-)
Ingredienser till 4 portioner
- 800 g hel oxfilé
- dijonsenap
- salt
- peppar
- smör
- whisky
- Potatisen
- 800 g delikatesspotatis
- 1,5 dl vatten
- 2 msk konc. charlottenlökbuljong
- smör
- Primörerna
- 1 knippe sparris
- 200 g sockerärtor
- 1 solo vitlök
- smör
- salt
- Grönppepparsås ( hemligt recept)
Potatisen Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och skär i 3 mm tjocka skivor och lägg i en djup ugnfast form. Koka upp vatten och buljong. Häll buljongen över potatisen och fördela ut smörklickar på potatisen. Stek i ugn ca 25 min. Vänd potatisen en gång under tiden. Köttet Det viktiga med kött är att det får vila och bli rumstempererat innan det tillagas. Skär ut 3 cm tjocka biffar av köttet. Salta och peppra. Stek i smör på hög värme, 1 min på varje sida. Pensla på dijonsenap och stek ytterligare 1 min på varje sida. Häll på whisky och flambera tills lågorna slocknat. Lägg upp köttet på en varm form och täck med folie. Låt köttet vila och eftersteka tills det är dags att servera. Primörerna Skölj grönsakerna och skär sparrisen i 3 cm långa bitar. Skär vitlöken i skivor. Sautera/stek allt i smör ca 5 minuter utan att får färg. Smaka av med salt.
Kommentarer
Skicka en kommentar