Fortsätt till huvudinnehåll

Fläskfilégryta med fusion

 Idag fick jag hem lite nya kryddor som jag beställt och jag har som sagt snöat in på kryddblandningar med kreolsk och cajun karaktär. De här kryddorna innehåller upp till 40 olika örter och kryddor och passar till allt. Dom används flitigt i New Orleans, Louisiana, där jag själv varit några gånger och provat på det kreolska köket. Och i somras hade jag och några vänner en cook along hemma hos oss där jag fick lära mig lite mer om det kreolska köket.

Fusion

För att göra den här rätten lite roligare och annorlunda mot hur jag brukar laga den så provade jag idag att gör en fusion av asiatisk och kreolsk smaksättning. Jag kan säga att det blir en smakexplosion med mycket umami med tanke på svampen och soyan i Teriyakisåsen och sen lite syra från vinet. Sen gör ju baconet och resten i grytan sitt. En fullträff kan jag säga så frågan är om jag kommer laga den gamla varianten något mer?

Recept 4 portioner Tid: ca 1 timma

  • 600 g fläskfilé
  • 1 paket bacontärningar
  • 250 g champinjoner
  • 1 stor gul lök
  • 1 solo vitlök
  • 1,5 dl vitt vin
  • Oxfond efter smak
  • 3 dl grädde
  • 1 msk Kikkoman Teriyaki Marinade sauce
  • Meat Magic krydda
  • Tony Chachere´s kreol krydda
  • ev salt
  • smör
  • Maizena redning alt mjöl utblandat i vatten.
  • Tillbehör
  • Långkornigt ris
  • Harricot verts
  • En fräsch sallad

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och krydda dem runt om med Meat Magic.
  2. Bryn köttet runt om i smör till det fått en gyllene färg men utan att bli genomstekt. Lägg köttet på ett fat och låt vila. Deglasera pannan med vitt vin efter varje stekning och häll sedan över stekskyn i en traktörpanna.
  3. Skär champinjonerna i svampformade fina bitar samt hacka lök och vitlök.
  4. Stek svampen i en torr panna tills dom svettats ur och fått lite färg. Lägg dem sedan i en skål.
  5. Fräs lök och vitlök i smör tills de blivit lite blanka och tillsätt sedan några skvättar teriyakisås. Bryn några minuter och ställ sedan åt sidan.
  6. Bryn baconbitarna och lägg sedan på ett hushållspapper för att avlägsna stekfettet.
  7. Förbered nu såsen och koka riset under tiden.
  8. Koka upp stekskyn och tillsätt grädde och teriyakisås. Red såsen med maizena eller mjöl.
  9. Smaka av med buljong och krydda upp den med Tony´s creole krydda.
  10. När såsen tjocknat lite tillsätt svamp, bacon och lök.
  11. Låt sjuda på låg värme i 10 minuter.
  12. Smaka av och tillsätt ev mer krydda.
  13. Tillsätt köttet i såsen och låt sjuda ca 5 minuter tills köttet fått en temperatur på 60 grader.
  14. Servera grytan med riset och en fräsch sallad. Jag smaksatte riset med stekta gröna bönor för att få lite crunch och kryddade upp det med Tony´s creole krydda.

Underbart gott! :-P







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö