Idag fick jag hem lite nya kryddor som jag beställt och jag har som sagt snöat in på kryddblandningar med kreolsk och cajun karaktär. De här kryddorna innehåller upp till 40 olika örter och kryddor och passar till allt. Dom används flitigt i New Orleans, Louisiana, där jag själv varit några gånger och provat på det kreolska köket. Och i somras hade jag och några vänner en cook along hemma hos oss där jag fick lära mig lite mer om det kreolska köket.
Fusion
För att göra den här rätten lite roligare och annorlunda mot hur jag brukar laga den så provade jag idag att gör en fusion av asiatisk och kreolsk smaksättning. Jag kan säga att det blir en smakexplosion med mycket umami med tanke på svampen och soyan i Teriyakisåsen och sen lite syra från vinet. Sen gör ju baconet och resten i grytan sitt. En fullträff kan jag säga så frågan är om jag kommer laga den gamla varianten något mer?
Recept 4 portioner Tid: ca 1 timma
- 600 g fläskfilé
- 1 paket bacontärningar
- 250 g champinjoner
- 1 stor gul lök
- 1 solo vitlök
- 1,5 dl vitt vin
- Oxfond efter smak
- 3 dl grädde
- 1 msk Kikkoman Teriyaki Marinade sauce
- Meat Magic krydda
- Tony Chachere´s kreol krydda
- ev salt
- smör
- Maizena redning alt mjöl utblandat i vatten.
- Tillbehör
- Långkornigt ris
- Harricot verts
- En fräsch sallad
Gör så här
- Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och krydda dem runt om med Meat Magic.
- Bryn köttet runt om i smör till det fått en gyllene färg men utan att bli genomstekt. Lägg köttet på ett fat och låt vila. Deglasera pannan med vitt vin efter varje stekning och häll sedan över stekskyn i en traktörpanna.
- Skär champinjonerna i svampformade fina bitar samt hacka lök och vitlök.
- Stek svampen i en torr panna tills dom svettats ur och fått lite färg. Lägg dem sedan i en skål.
- Fräs lök och vitlök i smör tills de blivit lite blanka och tillsätt sedan några skvättar teriyakisås. Bryn några minuter och ställ sedan åt sidan.
- Bryn baconbitarna och lägg sedan på ett hushållspapper för att avlägsna stekfettet.
- Förbered nu såsen och koka riset under tiden.
- Koka upp stekskyn och tillsätt grädde och teriyakisås. Red såsen med maizena eller mjöl.
- Smaka av med buljong och krydda upp den med Tony´s creole krydda.
- När såsen tjocknat lite tillsätt svamp, bacon och lök.
- Låt sjuda på låg värme i 10 minuter.
- Smaka av och tillsätt ev mer krydda.
- Tillsätt köttet i såsen och låt sjuda ca 5 minuter tills köttet fått en temperatur på 60 grader.
- Servera grytan med riset och en fräsch sallad. Jag smaksatte riset med stekta gröna bönor för att få lite crunch och kryddade upp det med Tony´s creole krydda.
Underbart gott! :-P
Kommentarer
Skicka en kommentar