Hur vill du ha din köttfärssås? Som en tomatsås? Eller gillar du den krämigare varianten med grädde? Fördelen är att man kan variera och jag skulle nog säga att jag har 5-10 olika köttfärssåser som jag varierar mellan. Och eftersom jag har snöat in lite på de kreolska köket så kommer här ett rykande färskt recept på min köttfärsås "Creole Style". Krämig, med mycket smak och med lite hetta.
Grön paprika
En huvudingrediens i det kreolska köket är grön paprika. Lite underskattad av många tror jag men jag älskar den. Eftersom den är omogen så har den inte jättemycket smak rå utan är lite bitter jämfört med dom gula och röda men den sätter ändå en väldigt god smak när den tillagas i t ex grytor, på en pizza eller i en sallad.
Allkrydda
Denna kryddblandningen kan man ha i all mat. En blandning av olika peppar, chili, vitlök och örter. Detta är bara en av många kreolska kryddor. Tony Chachere´s och Paul Magic´s är dom bästa men du kanske inte hittar dom i alla affärer utan i välsorterade sådana eller på nätet.
Recept
- 500g nötfärs
- 1 gul lök
- 1 solo vitlök
- 250 g champinjoner
- 1 grön paprika
- 1 dl vitt vin
- 1 dl Heinz chilisås
- 3 dl grädde
- 1 tsk kinesisk soja
- 1-2 köttbuljongtärningar alt koncentrerad oxfond efter smak
- Tony Chachere´s Original kreolska krydda efter smak
- Grov svartpeppar efter smak
- Salt efter smak
- Smör
Gör så här
- Hacka alla grönsaker i jämnstora bitar.
- Fräs champinjonerna i en torr panna tills dom svettats ut och fått lite färg.
- Fräs lök och vitlök i smör.
- Tillsätt nötfärsen och fräs tills färsen är genomstekt.
- Tillsätt champinjonerna i färsen samt vitt vin och 1 buljongtärning.
- Låt vinet koka in till hälften.
- Tillsätt chilisås, grädde och soja.
- Låt ljuda 5 min.
- Krydda upp med peppar, ev. mer buljong och kreolkrydda.
- Tillsätt paprikan och låt sjuda 15 min under lock.
- Ta av locket och låt såsen koka ner något i ytterligare 5 min.
- Smaka av med ev. mer salt och kreolkrydda.
- Servera med spaghetti al dente.
Kommentarer
Skicka en kommentar