Buffémat när den är som bäst skulle jag nog säga. Helstekt oxfilé, superenkel att tillaga och den går att förbereda några dagar innan den ska serveras. I helgen serverade jag denna supergoda oxfilé på en julfest och den var minst sagt väldigt omtyckt.
Oxfilé Provencale
Det tog några turer innan jag bestämde mig för vilken typ av marinad jag skulle göra till oxfilén men jag visste att det måste vara något med vitlök. Jag älskar ju Coeur de Filé Provencale så det fick helt enkelt bli en marinad likt ett vitlökssmör. Enkelt och väldans gott. Köttet tillagar man dagen eller dagarna innan det ska serveras. Oxfilén helsteks i ugn och kyls därefter ner. Några timmar innan servering skär man köttet i fina skivor och häller över marinaden som sedan får stå och dra innan servering.
Recept
Ingredienser till 10-15 personer Tid: ca 40 min varav 20-30 min i ugnen.
- 1 hel oxfilé (ca 1,8 kg)
- salt
- peppar
- Marinad
- 1.5 dl olivolja
- 2 msk vit balsamvinäger
- 2 pressade solovitlökar (alt 4 klyftor)
- 1 dl hackad persilja
- salt
- peppar
Gör så här
- Dag 1.
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Salt och peppra köttet och stek runt om i rikligt med smör tills det får en fin stekyta.
- Lägg köttet på en plåt och stek klart i ugnen till en innertemperatur på 55 grader. Använd en stektermometer. Tar ca 20 min.
- Ta ut köttet och låt det vila på ett fat. Täck över med folie och ställ in i kylen över natten.
- Dag 2.
- Vispa ihop olja och vinäger tills den blir grumlig och känns lite krämig. Tillsätt resten.
- Låt marinaden stå en timma och dra till sig alla smaker innan den hälls över köttet.
- Skär köttet i 0,5-1 cm fina skivor och häll på marinaden ca 1 timma innan servering. Se till så allt kött blir marinerat.
- Toppa till sist med lite havssalt.
Kommentarer
Skicka en kommentar