Att fylla en paj med oxfilé låter ju jättekonstigt, eller vilket slöseri med bra kött tänker ni. Hur kan man ta den finaste delen på köttet och fylla i en paj. Jo men det går. Jag köper ofta hel oxfié och av ändbitarna som blir över, skär jag mindre bitar som jag sedan använder till bl a pastasåser, biff Rydberg eller råbiff. Perfekt att frysa in och att ha när man behöver laga något snabbt och enkelt. Detta var första gången jag hade oxfilé i en paj och det var mannen som föreslog att jag skulle testa. Sagt och gjort, den blev faktiskt jättegod och väldigt matig.
Recept
Ingredienser till en normalstor paj Tid: ca 60 min, varav ca 30 min i ugnen
- Pajdeg
- 2,5 dl mjöl
- 100 g smör
- 1 ägg
- Fyllning
- 500 g oxfilé i små tärningar
- 250 g champinjoner
- 1 stor gul lök
- 1 solovitlök
- 4 dl riven stark cheddarost
- Meat Magic krydda efter smak
- 1 msk Teriyakimarinad
- salt
- Äggstanning
- 2 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- salt och peppar efter smak
- Några stänk Teriyaki efter smak
Gör så här
- Börja med att blanda ihop allt till pajdegen. Enklast i en matberedare.
- Kavla ut degen i en springform. Ställ in i kylen 10 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet 15 minuter.
- Tärna oxfilé, svamp och lök i jämnstora bitar.
- Bryn köttet hastigt i en torr panna på hög värme. Krydda upp med salt och Meat Magic
- Lägg köttet i en skål och stek sedan lök och vitlök i lite smör. Köttsaften som blivit av köttet i skålen slår du över den stekta löken och låter koka in.
- Stek svampen i en torr panna och blanda sedan den med löken och köttet.
- Smaka av blandningen med teriyaki och eventuellt lite allt.
- Riv osten och lägg hälften av osten i botten av pajskalet.
- Fyll sedan på med köttblandningen och toppa med resten av osten.
- Häll till sist över äggstanningen.
- Grädda mitt i ugn ca 25 minuter.
- Servera med en god sallad.
Fler av mina goda pajrecept hittar du här!
Kommentarer
Skicka en kommentar