Det är tur att jag inte bor i Italien för då hade jag nog ätit ihjäl mig av allt gott som finns där. Sommaren har bestått av mycket pasta för vår del och idag var jag riktigt sugen på Risotto.
Risotto har jag alltid förknippat med grundskolan men kan väl idag konstatera att det inte var Risotto vi fick, fast det kallades så, efter att ha ätit det i Italien eller på nån restaurang. Jag minns den där torra risröran med grönsaker som vi fick och när man gick ifrån matsalen satt det liksom kvar en smörklump i gommen på mig. Usch, inte gott alls. Jag hoppas dagens ungdomar får en riktig risotto i skolan (vilket jag tvivlar på) eller att dom kallar risröran nåt annat än risotto åtminstone.
I Italien äter man gärna risotto som en "Primo piatti", en förrätt. Men en ångande risotto klarar sig även på egen hand som huvudrätt. Likt pastan kan en risotto göras med ost, kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Här i Sverige är det först på senare år som restauranger har börjat anamma denna underbara klassiker och det tycker jag är toppen. MER ITALIENSKT...
Två av Italiens viktigaste ord i köket är nog Carnaroli eller Arborio. Det är bara dessa två rissorter som en äkta risotto lagas på. Precis som italiensk pasta så spelar riset en lika stor roll när man gör risotto.
Ikväll blir det alltså Risotto och en grön sådan med lite goda smörstekta pilgrimsmusslor och scampi därtill.
Fräs löken i olivolja utan att få färg |
Tillsätt riset och fräs tills det sugit åt sig oljan |
Strax innan risotton är klar, fräs scampi och pilgrimsmusslor i mycket smör. Scampi max 1 min per sida och musslor ca 2 min per sida beroende på storlek. Beräkna 3 musslor och 5 scampi per person |
När riset känns klart (efter ca 20 min) tillsätt 2 msk olivolja och riven parmesan samt peston. Oljan och osten gör risotton fastare och krämigare. Rör om väl och servera bums. Lyriskt gott... |
ett bra recept men du saknar förmågan att kunna skriva det utförligt. Vad är det med alla bilder i bakgrunden som bara irriterar vederbörande.
SvaraRaderaHej anonym
SvaraRaderaTack men jag förstår inte vad som inte framgår? Det står kort och tydligt under varje bild hut man gör. Vad menar du med "alla bilder" som stör? Bra att veta så jag kan förbättra sidan :)
//Lina
Låter jätte gott! Ska jag prova i veckan!
SvaraRaderaBra men man ska vara försiktig med scampi efter som odlingarna skitar ned. Sen tycker jag du ska betona ekologiska råvaror som t:ex Saltå Kvarns Arborioris - magiskt gott
SvaraRaderaJag tycker det var jättebra skrivet och bra bilder! SKa prova det ikväll, hoppas att det i alla fall kommer se hälften så gott ut när jag gör det :)
SvaraRaderaKram
Lycka till Emma, hoppas du gillar den, det är svårt att inte göra det!! :))
SvaraRaderaMvh Lina
Följde ditt recept igår. Sagolikt gott!! Tack för ett fantastiskt gott recept! Mvh Josephine
SvaraRaderaTack Josefine! Roligt att höra och visst är den ljuvligt god. :-) Mvh Lina
RaderaÄlskar detta receptet. Serverar tillsammans med parmaskinka.
SvaraRaderaTack Lotten, ska nog göra den själv nån dag, var längesen nu. Fler av mina recept kan du hitta på min nya blogg www.linaskök.se :-)
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera