Vilken fullträff!!!
På juldagen har jag tjejmiddag hemma och håller på för fullt att förbereda menyn. Jag älskar att förbereda inför fest och perfektionist som jag är börjar jag förbereda en vecka innan. All mat är inhandlad och råvarorna är noga utvalda men då tiden är knapp, eftersom vi åker till min familj över jul, vill jag kunna förbereda så mycket som möjligt.
Min man hade köpt en grillad kyckling till kvällen så på skrovet gjorde jag en kraftig kycklingfond till såsen som vi ska ha till huvudrätten på juldagen. Det kunde ju inte bli bättre tajming och så slapp jag göra sås på färdiga fonder för en gång skull. Jag saknade dock några rotfrukter och fick helt enkelt ta det jag hade i kylen men det blev bra ändå. :)
Ingredienser
Skrovet av 1 grillad kyckling
1 knippe färsk timjan
1 lagerblad
1 palsternacka
1 solo vitlök
1 gul lök
1 morot
1/2 purjo
ett gäng vitpepparkorn
vatten
Jag saknade både purjo och morot men normalt har
jag detta hemma. Palsternackan ger sötma precis som morot
så det går lika bra. Ju mer olika rotfrukter, desto godare fond.
Släng i det du har helt enkelt!
Koka ner fonden tills 1/3 återstår.
Efter ca 40 min...
Sila fonden och pressa ur all saft ut skrovet.
Volia! Nu har du en härlig bas till en sås.
För min del kommer det bli grunden till en vin och apelsinsås
till Juldagens Anka.
Menyn kommer inom kort.
Tills dess vill jag önska alla en fröjdefull Jul...
Hur mycket vatten är lagom?
SvaraRaderaHur tjock ska den vara när den är klar?
Är den ok att frysa?
Hej Anna. Det var längesedan jag gjorde denna men jag brukar ta vatten så det täcker innehållet i grytan och sen koka ner den. Den går att frysa och den blir inte speciellt tjock. Mvh Lina
RaderaHej Anna. Det var längesedan jag gjorde denna men jag brukar ta vatten så det täcker innehållet i grytan och sen koka ner den. Den går att frysa och den blir inte speciellt tjock. Mvh Lina
Radera