Fortsätt till huvudinnehåll

Kraftig Kycklingfond...

Vilken fullträff!!! 
På juldagen har jag tjejmiddag hemma och håller på för fullt att förbereda menyn. Jag älskar att förbereda inför fest och perfektionist som jag är börjar jag förbereda en vecka innan. All mat är inhandlad och råvarorna är noga utvalda men då tiden är knapp, eftersom vi åker till min familj över jul, vill jag kunna förbereda så mycket som möjligt.

Min man hade köpt en grillad kyckling till kvällen så på skrovet gjorde jag en kraftig kycklingfond till såsen som vi ska ha till huvudrätten på juldagen. Det kunde ju inte bli bättre tajming och så slapp jag göra sås på färdiga fonder för en gång skull. Jag saknade dock några rotfrukter och fick helt enkelt ta det jag hade i kylen men det blev bra ändå. :)

Ingredienser

Skrovet av 1 grillad kyckling
1 knippe färsk timjan
1 lagerblad
1 palsternacka
1 solo vitlök
1 gul lök
1 morot
1/2 purjo
ett gäng vitpepparkorn
vatten

Jag saknade både purjo och morot men normalt har 
jag detta hemma. Palsternackan ger sötma precis som morot
så det går lika bra. Ju mer olika rotfrukter, desto godare fond.
Släng i det du har helt enkelt!
Koka ner fonden tills 1/3 återstår. 
Efter ca 40 min...
 Sila fonden och pressa ur all saft ut skrovet.
Volia! Nu har du en härlig bas till en sås.
För min del kommer det bli grunden till en vin och apelsinsås
till Juldagens Anka.

Menyn kommer inom kort. 
Tills dess vill jag önska alla en fröjdefull Jul...




Kommentarer

  1. Hur mycket vatten är lagom?
    Hur tjock ska den vara när den är klar?
    Är den ok att frysa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna. Det var längesedan jag gjorde denna men jag brukar ta vatten så det täcker innehållet i grytan och sen koka ner den. Den går att frysa och den blir inte speciellt tjock. Mvh Lina

      Radera
    2. Hej Anna. Det var längesedan jag gjorde denna men jag brukar ta vatten så det täcker innehållet i grytan och sen koka ner den. Den går att frysa och den blir inte speciellt tjock. Mvh Lina

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö