Fortsätt till huvudinnehåll

Trerättersmeny med Laxcarpaccio, helstekt oxfilé och chokladmousse...

Holy moly vilken rolig kväll det var igår. Hela dagen förberedde jag maten till våra vänner som skulle komma och som ni kanske vet vid det här laget ÄLSKAR jag ju att anordna fest. Tror det hade varit sjukt kul att jobba på ett eventföretag men nu gör jag inte det utan får vara festfixare på fritiden i stället. Visst, det tar en jäkla tid att laga mat och innan dess ska man städa, duka och fixa men det är ju det som är kul. Det tog mig hela dagen och jag stod i köket i princip hela em tills gästerna kom. En kanonkväll med lyckad mat, en massa bubbel som Mats och Åse hade med sig men framför allt massor med prat och goa skratt.


Tack vänner för en toppenkväll!!! :))


Meny


*
Aptitretare

Petit-Choux med kaviargrädde

Minikrustader med svampstuvning

Rosa Champagne
Husson-Joliet Cuvée Rosé

*
Förrätt

Laxcarpaccio med pepparrotscréme, limecréme,
 mangold, ruccola och olivolja samt smörstekt toast

Champagne
Husson-Joliet Blanc de blancs

*
Huvudrätt

Helstekt Oxfilé med krämig potatiskaka, rödvinsås och 
sauterade sockerärtor

Rött vin
Umbala


Champagne
Husson-Joliet Millésime 2000

*
Dessert

Chokladmousse med lime-& passionsfruktscurd och grädde


Champagne
Husson-Joliet Cuvée Sélection

Kaffe och Calvados
Jag ÄLSKAR choklad och lime och kan säga att 
denna desserten är den absolut godaste jag någonsin gjort och ätit.
Helt egenkomponerad dessutom. :)


Chokladmousse till 6 pers
100g choklad 70%
2 äggulor
2 dl grädde


Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden men inte för hårt.
Rör ner äggen i chokladen och häll sen över grädden.
Blanda tills smeten blivit slät och fin.
Häll upp i cocktailglas och toppa med ett lager curd.
Ställ in i kylen. Innan servering garnera med 
vispad grädde och en passionsfrukt


Lime/passioncurd
50 g smör
1 dl socker
2 lime
2 passionsfrukter
2 ägg


Smält smör och tillsätt socker. 
Tillsätt rivet limeskal och limesaft samt 1 passionsfrukt. 
Rör till sist ner äggen. 
Låt sjuda ca 20 min under omrörning tills curden tjocknat. 
Sila curden och låt svalna i kylen.


Förföriskt gott!!
Kvällens dukning
Underbar Champagne








Kommentarer

  1. Riktigt snygg presentation av efterätten Lina, och smakerna låter ju som mina smaklökars dröm! :D

    SvaraRadera
  2. hej Lina. Jag är också tokig i choklad... var hittar jag receptet på desserten ? kram Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina! Sidan är uppdaterad med receptet på desserten. Mvh Tina :)

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. HITTAR INTE RECEPTET PÅ DIN LAXCARPACCIO....

    SvaraRadera
  5. Hej
    Nä, det blir inte så lätt för jag lade aldrig ut det och jag kommer knappt ihåg var det var i krämen ovanpå men har för mig jag blandade vispad grädde smaksatt pepparrotsvisp i ena och rivet limskal i den andra samt lite havssalt. Skär djupfryst laxfilé i tunna skivor och låt tina på tallriken. Ringla olivolja över och servera med lite blandsallad. Lycka till!
    //Lina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö